Trhová hodnota TSMC dosiahla 500 miliárd USD vďaka dopytu po čipoch

14.06.2023 Celý región

Tchaj-pej 13. júna (TASR) - Trhová hodnota taiwanskej spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) znovu dosiahla 500 miliárd USD (464,47 miliardy eur). Investori totiž zvýšili stávky na technologických lídrov, ktorí majú najlepšie predpoklady, aby zvládli očakávaný rozmach umelej inteligencie (AI). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Akcie najhodnotnejšej ázijskej spoločnosti v utorok vzrástli o vyše 3 %. Prispeli k tomu aj nádeje, že problémy s dodávkami čipov po pandémii ochorenia COVID-19 sa blížia ku koncu.

TSMC zaznamenala v roku 2023 nárast zisku o 32 %, čím si upevnila svoju pozíciu medzi 10 najhodnotnejšími korporáciami na svete potom, čo v máji predbehla spoločnosť Visa.

Investori hromadia akcie technologických firiem, od Nvidia až po Oracle, vzhľadom na rastúci dopyt po čipoch, počítačoch aj úložiskách potrebných na trénovanie služieb umelej inteligencie, ako sú ChatGPT od OpenAI.

Spoločnosť TSMC je však opatrná, pokiaľ ide o vyhliadky vzhľadom na slabiny trhu so smartfónmi, ktorý stále predstavuje značnú časť jej príjmov.

Jej mesačné tržby v máji opäť klesli potom, čo spotrebitelia a korporácie znížili výdavky na elektroniku.

TSMC, najväčší zmluvný výrobca čipov na svete, minulý týždeň uviedol, že jeho kapitálové výdavky v roku 2023 sa môžu priblížiť k spodnej hranici predpokladaného rozsahu 32 až 36 miliárd USD. To je signál, že spoločnosť TSMC podobne ako konkurenti v elektronickom priemysle zostáva opatrná vzhľadom na spomaľovanie ekonomík a spotrebiteľských výdavkov, ako aj nerovnomerné zotavovanie čínskej ekonomiky po pandémii.

(1 EUR = 1,0765 USD)
 

Vyberte región

mark